fbpx

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

През учебната 2023/2024г. ПГГСД „Николай Хайтов“ участва по НП „Иновации в действие“. В периода 24 – 26.04.2024г. ученици и учители от гимназията посетиха иновативното ОУ “Иван Хаджийски” в гр. Троян. Училището е основано през далечната 1869 г. и се намира в центъра на град Троян. Достолепната над 100-годишна сграда е храм на знанието, в който учат 110 ученици от първи до седми клас, 20 от които са със специални образователни потребности.

На 24.04.2024г. беше организирана културно-образователна програма в град Троян: Посетени бяха Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства и Художествената галерия „Серякова къща“.

На 25.04.2024г. се проведе работна среща в иновативното основно училище „Иван Хаджийски“. Директорката Ралица Бенчева запозна присъстващите с историята на училището от създаването му до наши дни. Запознахме се с някои от иновативните им практики в управлението – кабинет, запазил духа на възрожденското образование, както и с организираната по нов начин учебната среда.

На 26.04.2024г. в училището в Троян беше представен Бен-Ланкастърски метод на обучение. В компютърния кабинет беше представен видеофилм за иновацията – прилагане на Бен-Ланкастърски метод при работа с деца със СОП, урок на тема “Да изгоним скуката от час”. 

По покана на директора г-н Илиян Илиев посетихме НУПИ „Проф. Венко Колев“ гр. Троян. Национално училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ – град Троян е в системата на училищата по изкуства към Министерство на културата. Това училище е единственото в България, което подготвя художници, специалисти в областта на традиционната и модерната керамика, а също така от него излизат и добре обучени кадри, готови да работят в сферата на графичния дизайн. В училището учат и получават дипломи деца от цялата страна. Възпитаници на училището доказват своя талант в областта на изкуството не само в България, но и в чужбина.


Посещение на СУ „Стефан Караджа“– Каварна

От 3 до 5 юни 2024 година ланд. арх. Деница Русева и ученичката от 9 клас, специалност „Парково строителство и озеленяване“ Айсилу Касимова посетиха СУ „Стефан Караджа“, гр. Каварна по НП „Иновации в действие“.

Първият ден от посещението на 03 юни 2024г., директорът Емил Андонов представи училището и изложба, организирана от клуб „Приложни и изящни изкуства“ към НП „Заедно в изкуствата и спорта“. Миглена Димова – зам.-директор на СУ “Стефан Караджа”, представи дейността на иновативното училище.   Директорката на Общински детски комплекс гр. Каварна Евдокия Енчева и ръководителите на школите в комплекса представиха интересна и мащабна изложба на ученици, участващи в школи по „Приложни изкуства“, „Изобразително изкуство“, „Керамика“ и „Журналист

На 04 юни 2024г. беше представен урок по история с ученици от 11. клас с преподавател Адилина Колишева, както и разнообразната дейност на клуба по интереси – Ложа “Дисиденти 14”. Една от последните им инициативи е организирането на благотворителни акции в помощ на възрастни хора. Представени бяха и други открити уроци, които се посрещнаха от присъстващите с много настроение и интерес.

Част от програмата на 04.06.2024г. беше и посещение на скалния нос Калиакра. Посетителите се радваха на изключително красивата панорамна гледка. В музея „Калиакра“ се запознахме с историята и легендите  за това уникално място.

На 05. юни 2024 визитата ни продължи с посещение на занимания по интереси с ученици от 1. и 3. клас на тема „Фарът на нос Шабла“. Гледахме първото интервю на третокласника Мартин с дългогодишния пазач на фара на нос Шабла Наньо Нанев. Той увлекателно разказа за историята на фара, най-стария по нашите земи. След това ученици и гости направиха апликация на фара с материали, приготвени от домакините. Впечатленията ни от СУ „Стефан Караджа“- екип, материална база, ученици, постижения, клубни дейности  са изключително положителни. Оставаме с топли спомени и надежда, че това сътрудничество ще продължи в следващи години и с други проектни предложения