НАЧАЛОНОВИНИЗА НАСУЧИЛИЩЕПРОФИЛ НА КУПУВАЧА ПРОЕКТИПРИЕМКОНТАКТИ  

                 
                 
 

Проект "Занаятите и търговията на Европейския пазар"
№ LLP - 2012 - COM - MP - 173
по програма "Учене през целия живот" на Европейския съюз


Програма Коменски
Дейност Многостранни партньорства

 

Участници в проекта са професионални училища от България, Германия, Австрия и Италия. По време на реализиране на проекта се осъществява обмен на ученици и учители между държавите партньори. Съвместните дейности, по които работят ученици и учители са анкети, изложби, дискусии, презентации, практически състезания, беседи, културен обмен, подчинени на определени теми. До момента са осъществени 11 мобилности на ученици и 8 на учители в Италия и Австрия. През май 2013г. домакин бе Италия гр.Сан Марко ин Ламис, а през месец октомври 2013г. – Австрия, гр.Волфсберг. Наред с плануваните дейности по програмата на проекта, бяха посетени и различни културно-исторически ценности, опознати бяха местните обичаи и традиции, организирни бяха срещи с кметовете на градовете-домакини. На всички участници в мобилността беше издаден сертификат Европас. През м.март 2014г. предстои среща на партньорите в България, а през м.юни 2014 в Германия – гр.Хамбург.

   
  гр.Сан Марко ин Ламис, Италия
Май 2013г.
 
 
     
 
     
    виж снимките в
   
   
   
  гр.Волфсберг, Австрия
Октомври, 2013г.
 
 
     
 
     
    виж снимките в
   
  Среща във Варна
18 - 23.03.2014г
 

През периода 18 – 23 март 2014г училището беше домакин на третата подред среща между партньорите от проект Коменски – Германия, Австрия, Италия и България. Дългоочакваните гости пристигнаха в ПГГСД „Николай Хайтов” гр.Варна.  Учениците бяха посрещнати радушно от родителите на нашите ученици. Работната среща беше под надслов „История на старите занаяти в региона”.

 

19.03.2014

Гостите бяха посрещнати в гимназията по стар български обичай с хляб и сол под звуците на група гайдари от ОУ„Антон Страшимиров” гр.Варна. Официални гости бяха г-н Христо Христов – кмет на Район Младост, г-жа Венцeслава Генова – Началник на РИО гр.Варна, г-жа Диана Христова – старши експерт по професионално образование. Групите участници в проекта представиха своята „домашна работа” по темата. Всяка представителна група изпълни фолклорен поздрав към присъстващите на мероприятието.
След обяд се проведе турнир по боулинг между групите. Купата получиха отбора на Австрия, но всички групи получиха награди.
Привечер ученици и учители имаха свободно време за разходка край брега на морето.

20.03.2014

Деня започна с посещение на планетариума в СОК „Камчия”. Лично всички имаха възможността да разговарят с космонавта Красимир Стоянов, от когото бяха впечатлени всички. С много смях и закачки мина разходката по плажната алея на курорта Камчия.
След обяд посетихме Природен парк „Златни пясъци”, където учениците слушаха песните на птиците и приказките на гората. Групата посети Аладжа манастир. Изключително впечатление им направи музея, катакомбите и скалните килии.
Вечерта учениците сами си организираха турнир по футбол в GRAND MALL.

21.03.2014

В началото на деня беше организирано посещение на Археологически музей в гр.Варна. На учениците беше представена беседа на английски език за историята на града и региона.
По обяд учениците наблюдаваха представление на делфините, като някои от тях дори взеха участие. В следобедните часове всички посетиха Двореца Евксиноград. Всички се насладиха на красивата градина и хубавата морска гледка. В късния следобед посетихме Катедралния храм „Свето Успение Богородично” в центъра на града.
Вечерта бе проведена работна среща на учителите на която се планираха дейностите за следващата среща в Германия през месец юни.

22.03.2014

Денят започна с обяд в етнографски комплекс „Барите”, с.Чернево. Там бе организиранworkshop за всички.  Ученици и учители правиха мартеници, керамични съдове, боядисваха яйца, тъкаха на стан, сякоха монети, месиха и точиха баница, ловиха риба. Облечени в народни носии всички се хванаха на кръшно българска хоро. По смелите се качиха на такси (магаре) за обиколка на комплекса. С много смях и емоции измина последния, за съжаление на всички, ден.
Вечерта групата наблюдава нестинарски танц, характерен единствено за България.

23.03.2014

Към обяд групите бяха изпратени в двора на гимназията от семействата и учителите. Не липсваха сълзи, имаше и покани за следващи срещи.

Сега сме в очакване на следващата среща в Германия.

 
 
     
 
     
    виж снимките в
   
  гр. Норденщедт – Германия
1.06 - 6.06.2014г.
 

През периода от 1.06.2014г. – до 6.06.2014г. ученици и учители от гр.Варна посетиха Германия по проект Коменски. Темата на проекта е „Занаятите и търговията на Европейския пазар“.
Заедно със страните партньори – Германия, Австрия и Италия беше проведен заключителния етап на проекта в град Норденщедт – Германия.
Представи се презентация на тема „Ученически практики в България“ и „Ученически практики в чужбина“ – филм представящ ученическа практика на гимназията в Испания.
Ученици и учители се включиха заедно в изработване на детайли от метал и тексил, готвиха традиционни български ястия. Програмата бе разнообразена с културна програма до гр.Хамбург.

 
 
     
 
    виж снимките в