НАЧАЛОНОВИНИЗА НАСУЧИЛИЩЕПРОФИЛ НА КУПУВАЧА ПРОЕКТИПРИЕМКОНТАКТИ  

                 
                 
  Новини
2018 - 2019 учебна година
           
 
 
 
   
 

Национален конкурс за детска рисунка на тема „Трифон Зарезан”

Център за подкрепа на личностно развитие гр.Сунгурларе награди с медал Теодор Александров Василев от ПГГСД „Николай Хайтов“ гр. Варна за класиране на 2-ро място, в категория живопис и графика, в национална изложба-конкурс за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан“ 2019г., гр. Сунгурларе, област Бургас

 
 
         
       
 
 

 
 

За да я има България!


„България, че кой ли я не знае,
на здравец и на рози тя ухае!“

Поредна изява, инициирана от клуб „Слово“, е вече в историята на 94-годишното училище. В последния ден на месец февруари в ПГГСД“Николай Хайтов“ се проведе общоучилищен рецитал, посветен на националния празник на България – 3 март и на двете годишнини – 95 години училище и 100 години от рождението на академик Николай Хайтов, наш патрон. Мотото на рецитала е „За да я има България!“
Деветнадесет ученици получиха грамоти за отлично представяне в рецитала, връчени от зам. директора г-жа М. Рогашка. Това са: Мариела, Марина и Николета от 11б, Димитринка и Александър Стоянов от 10в, Александър Кунев, Божидар Красимиров, Филип и Едис от 9а, Исак, Румяна Манолова от 9г, Пламен, Иван Граматиков, Валентин Георгиев от 8б, Гюлман, Марийка и Енгин от 8г клас. Те изпълниха творби на тема България, на фона на презентация, подготвена от Илиан Иванов от 12 б клас и г-жа Т. Динева. Благодарност заслужават и учителите по БЕЛ, подготвили рецитаторите и изявата – Е. Симеонова, Ж. Жекова и Д. Петрова. Учениците научиха нова информация за бележитата дата в календара на българите, която свързваме с подписването на Санстефанския мирен договор, за да започне Нова България своя самостоятелен път на развитие – този на свободата.

 
 
 
 
 
 

Връчване на награди на отличените ученици, участници в конкурса за резбоване символи и знаци върху дървени пана, по случай 100 годишнината от рождението на академик Николай Хайтов
25.02.2019

Една инициатива на Фондация „Памет“ и ПГГСД „Николай Хайтов“. Ученици от 12 а клас, под ръководството на Мариана Шишкова и Димитър Досев, претвориха „Диви разкази“ на Николай Хайтов в красиви дърворезби. Жури определи „Черното пиле“, „Калинковите чанове“, „Горски дух“ и „Козият рог“ на Петър, Радослав, Виктор и Никола като най- добрите творби. Арх. Здравец Хайтов връчи сертификати и награди на всички участници и обеща творбите да станат част от родната къща на писателя.

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Първа конференция „Ученическата библиотека и поколението z - предизвикателства и възможности“ Варна, 26 февруари 2019 година и ние
26.02.2019

Конференцията се проведе в професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ град Варна. Форумът беше открит от началника на РУО на МОН, Варна, г-жа В. Генова, а на него присъстваха библиотекари и участници в конкурса на тема „Ученическата библиотека – „нужната стая“ в моето училище“, членове на клуб „Слово“. В залата ни посрещнаха с признанието, че за пореден път нашите участници са ги впечатлили, а за нас това е огромна чест. Учредители са РУО град Варна и Първа езикова гимназия град Варна. Началникът на РУО връчи награди не само на заелите първите места, а на всички креативни и мислещи участници, впечатлили петчленното жури с председател лично началникът, г-жа Генова.
Сред най-добрите бяха и ученици от нашата гимназия: Теодор от 12г клас, Димо от 11в клас, Николета и Марина от 11б клас и Димитринка от 10в клас. Ето какво споделят те: „Ученическата библиотека е мястото за първи досег до цветната палитра на знанието. Ученическата библиотека е отворената врата към необятността на човешките постижения. Ученическата библиотека е мястото, откъдето тръгват първите крачки на новите хора на духа…“. Началникът на РУО им отправи специални благодарности и ги насърчи.
Госпожа Генова завърши с думите „Библиотеките имат място в живота днес и в бъдеще!“ Тя се обърна с благодарност и към библиотекарите и учителите като каза: “Подвиг е в днешно време трудът ви! Поклон!“ Пожела на младите участници здраве, да не спират да мечтаят, да творят и ги увери, че непоколението z е с тях!

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Ден на STEM – 15.02.2019г.
15.02.2019

STEM урок на тема "Балконът - моята градина" успешно представиха учениците от 12 б клас - Зина Димитрова, Павел Василев и Илиан Иванов и техните ръководители - ланд. арх. Деница Русева, Дарина Кирчева, Емилия Кожухарова и инж. Марина Борисова.

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Коледа в ПГГСД "Николай Хайтов"
20.12..2018г.

kk_2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН РЕЦИТАЛ-КОНКУРС „ВАПЦАРОВИ ДНИ“ И НИЕ

Да си част от Националната изява „Вапцарови дни“ в навечерието на рождения ден на големия поет Никол Вапцаров, 7 декември, е чест. Да си сред участниците в рецитала-спектакъл е достойно, а да изпълняваш Вапцарова творба и то пред жури на висота – председател поетесата Елка Нягулова, носител на много международни награди; племенницата на поета Мая Вапцарова, режисьор и автор на филми; г-жа Елена Кенарова, филолог и Директор на Дирекция „Oбразование и младежки дейности“ в Община Варна; Тодор Йотов, капитан Първи ранг, един от авторите на конкурса; г-жа Милена Кънева, актриса в Драматичен театър Варна. Това е геройство!
Да чуеш на живо любимото на 100-годишна жена Вапцарово стихотворение – „История“ и заедно с това да ти пожелае да стигнеш нейните години! Да те призове към вярата със стихотворението „Вяра“ младеж-инвалид, както и да чуеш на български език изпълнението на студент от Монгола, чернокож, на последното стихотворение „Прощално“, /той учи български от месец август/ - това е незабравимо преживяване!
В неделния следобед, на втори декември 2018 година, в голямата пленарна зала на Община Варна, прозвуча името на ПГГСД “Николай Хайтов“! Там се проведоха Националните поетични празници „Вапцарови дни“ – Варна. В препълнената зала и пред петчленното жури прозвучаха рецитаторските изпълнения и на възпитаниците на нашата гимназия: Галина Ивелинова от 10б /“Родина“/, Димитринка Гайдарджиева от 10 в /“Не бойте се, деца“/ и Александър Кунев от 9а /“Романтика“/. Попаднахме сред най-култовите рецитатори от школи и клубове за драматургично майсторство във Варненска област. Браво за достойното представяне, затова, че специално научиха за случая и за самото участие в този конкурс на висота.
Госпожа Елена Кенарова похвали три училища и специално благодари за участието на ПГГСД „Николай Хайтов”, ОУ„Иван Рилски“ и ОУ„Ангел Кънчев“. 
Капитан Първи ранг Емил Йорданов от Висшето военноморско училище, организатор на конкурса, отправи благодарности към всички участници.

 
 
 
 
 
 

ЗА ГРАДСКА СРЕДА, НАСИТЕНА С КРАСОТА И ЕСТЕТИКА
24.11.2018

Поредна съвместна инициатива от традиционните дейности сред провежданите по два пъти в годината /през април и през ноември/, е вече реалност. Това се случи в съботния ден на 24 ноември 2018 година. Ученици от ПГГСД "Николай Хайтов" залесиха 100 фиданки от червен дъб на булевард "3-ти март" и 20 фиданки от обикновен явор на булевард "Сливница".
Инициативата се провежда за втори път на територията на районно кметство "Младост". Организирана е от съдиите и служителите от Окръжен и Районен съд – Варна и представители на Адвокатска колегия – Варна.
Повод за инициативата е отбелязването на две годишнини през тази година: 140 години от създаването на Съдебната власт във Варна и 130 години от приемането на Първия закон за адвокатурата у нас.
Бъдещите специалисти от паралелките по "Горско и ловно стопанство" и "Парково строителство и озеленяване" с ентусиазъм и вещина участваха в събитието. Надеждата на всички участващи е в нашия град да има много зелени площи, които да осигуряват необходимия ни чист въздух, и за ГРАДСКА СРЕДА, НАСИТЕНА С КРАСОТА И ЕСТЕТИКА!

 
 
 
 
 
 

16 ноември - Международен ден на толерантността
16.11.2018

Учениците от ПГГСД "Николай Хайтов" отбелязаха 16 ноември - Международния ден на толерантността, като заедно със своите учители М. Борисова и М. Шишкова изработиха Дървото на толерантността. Есенните листа бяха посланията, които те отправиха към другите. Част от тях са: "Уважавай правото на другите да бъдат себе си.", "Уважавай различието.", "В различието има красота.", "Нещата, които ме правят различен, правят мен" и много други. Те избраха да изобразят дърво, защото е земният аналог на световното, космическото дърво, символ на живота, на познанието, на семейството, на гората и на тяхната гимназия.

 
 
 
 
 
 

Патронният празник – незабравимо преживяване за всички
9.11..2018г.

И ето ни, събрани отново, на 9 ноември, в тържествената зала на Юнашки салон, за да отбележим празник не един, а цели два! 94 години училище и 99 години от рождението на Николай Хайтов. Ех, цели 94 години! Те повод са за празничност и гордост. Те удостоверяват нашето училищно дълголетие! 94 години! Те са достатъчни, за да се утвърди и да заеме своето достойно място във Варненска област и в цяла България нашата гимназия!
Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” гр. Варна е съвременно, модерно училище и развиващ се културно-образователен център. Училище с богати традиции, смело новаторство, висок професионализъм и творчески дух!
Скъпи гости на нашия патронен празник бяха:  г-жа Елена Хайтова, дъщеря на великия писател, представители на Областната администрация, на Община Варна, многогодишни партньори на гимназията, бивши учители, много родители.
Залата беше огласена от 13 гайди,  а изпълненията на гайдарска школа „Тракия“ ни потопиха в любимия свят на Хайтов, с автентичния народен инструмент. Водещите, Йоана и Никола, от 12 клас , откриха празника и предоставиха думата на многоуважаемия и дългогодишен директор инж. Мария Георгиева за слово- приветствие.
Последва едноминутно мълчание в памет на патрона Николай Хайтов и бяха поднесени цветя пред портрета му.
В залата прозвуча автентичния глас на самия Николай Хайтов.
Иван и Олеся се превъплътиха в ролята на преводачи, а Доника ни улесни да ги разберем по-добре. Те прочетоха преводите си на английски, руски и български език на откъс от „Бодливата роза“.
С песента „Горо, горо…“ , която момчетата от 10в клас специално научиха и изпяха, и чрез музика ни пренесоха на едно от най-обичаните места за лесничея Хайтов – гората, съхранила и до днес нашата българска идентичност и спомените за героичното минало.
Момчетата на госпожа Динева се превъплътиха в образите на Хайтовите герои.
Традиционно всяка година на празника скъп гост е самата родна дъщеря на великия Хайтов – Елена Хайтова. Тя произнесе вълнуващо слово и ни връчи специален подарък символ. Мариела от 11б клас я поздрави с песента „Вървят ли двама“.
Последва процедура за предаване на микрофоните от Никола и Йоана – на Марина и Митко. Те от своя страна обявиха най-вълнуващия момент - връчването на голямата награда „Ученик на годината“. Тази година големият приз получи Никола Колев. С грамоти бяха отличени и най-изявените ученици.
Конкурсите тази година бяха за литературни творби, за произведения на изобразителното изкуство и за победители в спорта.
Ицо Славов зае първо място за есе. Ето откъс от него:“За едни от нас, учениците на ПГГСД“Николай Хайтов“, училището е по-високата стълба към успеха. За други е кристалната врата към познанието... Малцина са онези, за които училището е израз на богата човешка душевност, храм в душата, жизнено необходима духовна храна, началото на всички начала, царство на чувства и емоции, огънят, който озарява човешката същност със светлия пламък на знанието. Пъстри като цветовете на дъгата, ние, учениците, пишем историята на нашето училище и оцветяваме училищната картина с ярките тонове на своите ценности, характери и стремежи.
Днес, 94 години по-късно, това свещено средище е трънлива пътека, по която дълго ще вървим, но то е свят път и наша орис, защото благодарение на него, се сдобиваме с привилегията да опознаем скритата, дълбока и недостъпна действителност, наречена съвършенство.“
На второ място е Жана Боянова от 11б клас, а на трето – Венета Георгиева от 8г клас.
Директорът обяви началото на „Годината, посветена на 95 години училище и 100 години от рождението на Николай Хайтов“.
Момичетата от 10 б клас изпяха предложение за песен-химн „Училище наше…“ Те отправиха предизвикателство към всички да изберем, научим и изпеем заедно в залата, след една година, химна на училището.
Нашият празник завърши с танц - поздрав към всички! Изненадата отправиха учениците от 11б клас.
Честит празник на всички, които с таланта, ума и сърцето си движат този свят напред!

pp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Маратон на четенето в ПГГСД “Николай Хайтов“ – истински час по родолюбие
25.10.2018

25 октомври е! Три класа със своите учители по български език и литература – 9г и
г-жа Е. Симеонова, 11б и г-жа Д. Петрова, 12г и г-жа Ж. Жекова, заедно с много гости и четци от други класове участваха в националната инициатива „Маратон на четенето“. Наши скъпи гости бяха г-жа М. Рогашка, зам. директор на гимназията и г-жа К. Шопова – зам. директор. Специално поканен наш четец беше г-жа Лазарина Боевска, дългогодишен учител и общественик. Инициативата уважиха и колегите Зл. Михайлова, Ил. Дочков и Калинка Петрова, библиотекар.
Още с влизането в залата на втория етаж, вниманието грабна специално аранжирания кът с мотото на четенето и портрета на Н. Хайтов, тъй като идеята беше да прочетем откъси от негови творби в навечерието на патронния празник на гимназията, и предстоящия Първи ноември, Денят на народните будители.
Дванадесетокласничката Моника Желязкова откри изявата и чрез подходящ текст, посветен на есента, ни въведе в атмосферата на Хайтовия свят.
Г-жа Д. Петрова, учител по български език и литература, постави акцентите на срещата и въпросите, на които учениците търсиха отговорите при четенето. Г-жа Лазарина Боевска прочете началото на разказа „Дърво без корен“ с много вълнение. Последва верижно четене на разказа от: Димитрина и Ицо от 10в клас, г-жа Д. Петрова продължи и предаде щафетата на Марина и Мариела от 11б клас. Много размисли събуди, както заглавието „Дърво без корен“, така и краят на разказа. Той е събрал в себе си посланията: „Дърветата, Кирчо, се пресаждат и пренасят, докато са млади. Ти ме доведе в града, насади ме, дето се вика, на стари години, ала коренче си нямам, сине! Коренът ми е в село, та отивам да си го намеря…“
Изводът за всички е: Маратонът на четенето се превърна в истински урок по родолюбие!
А четенето, то ще продължи индивидуално, защото, който чете – знае, който знае – може, а който чете, знае и може, той успява в живота!

Екип от учителите по български eзик и литература

 
 
 
 
 
 

Откриване на учебната 2018 - 2019 година
17.09.2018

17 септември бележи началото на Новата учебна 2018/2019 година и в ПГГСД“Николай Хайтов“, Варна. Отбелязахме я тържествено в училище със специално подготвена художествена програма. Директорът на гимназията ни,  инж. Мария Георгиева, приветства ученици и учители в празничния ден и обяви, че необичайното тази година е, че учебните занятия временно няма да се провеждат в нашата сграда поради ремонтни дейности. Създадена е организация за балансиран учебен процес. Пожеланието е да бъдем мотивирани и успешни! Да носим устрема към новото и красивото!
ДЕЦАТА... Има ли по-голямо богатство и радост от тях?! Те са слънцето и цветята в нашия живот. Те са бъдещето, нашите наследници, смисълът да продължим да творим! Обичаме ги безрезервно, а те ни  даряват   с уникални преживявания!
Има хора, които сияят! Може да не са чак толкова красиви, но когато говорят, когато се смеят, когато ги гледаш – светят толкова силно, че не ти остава дъх да забелязваш несъвършенства. Това са УЧИТЕЛИТЕ! Поклон за тях и на добър час!
Днес е първият учебен ден от 2018/2019 година! Здраве и спокойствие за всички!