НАЧАЛОНОВИНИЗА НАСУЧИЛИЩЕПРОФИЛ НА КУПУВАЧА ПРОЕКТИПРИЕМКОНТАКТИ  

                 
                 
  Новини
2018 - 2019 учебна година
           
 
 
 
   
 

Позитивна образователна среда – споделяне на опит
20.05.2019

Форумът се проведе на 20 юли в голямата зала на Младежки дом, Варна и е част от инициативата на община Варна „Споделено в общността“. Това беше една съвместна изява на Дирекция „Образование и младежки дейности“, община Варна и ПГГСД “Николай Хайтов“. Във форума участваха представители на образователни институции от област Варна и на браншови организации. Бяха споделени успешни училищни практики чрез подходяща презентация и разказа на екип от педагогически специалисти и от представители на бизнеса: СТЕМ уроците в гимназията, интерактивните дуални и изнесени уроци, работата по проекти, дуалното обучение, приобщаващото образование. Палитрата беше допълнена с традиционните инициативи в училище: ежегодно тържествено  откриване на учебната година, празник на училището, общоучилищно коледно тържество, изпращане на абитуриентите. Интерактивност, иновации и традиции са стил  на обучение в ПГГСД “Н. Хайтов“.
На форума бяха представени специалностите за Новата учебна година: в дуална форма са – „Мебелно производство“, „Производство на тапицирани изделия“, „Парково строителство и озеленяване“ и специалностите „Горско и ловно стопанство“ и „Интериорен дизайн“.
Присъстващите се запознаха и с акцентите в работата за постигане на позитивна образователна среда: създаване на условия за повишаване мотивацията за учене, усвояване на социални умения и навици, възможност за себепознание и себеразвитие.
Госпожа Цвета Стоянова, главен експерт „Подкрепа за личностно развитие“ към дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна, приветства форума и заяви: “Всяка мечта започва с една идея, а тя се реализира с вътрешна мотивация. Най-важното умение е да се научим да разрешаваме дори неразрешимите проблеми. Това е част от визията на гимназията. Учениците се чувстват приети и подкрепяни в училище.“ Директорът на гимназията инж. М. Георгиева с гордост заяви: “Позитивна образователна среда – това е нашето училище! Всеки се чувства като у дома си тук. Тази година е знакова за нашето училище – отбелязваме 95 години училище и 100 години от рождението на патрона Николай Хайтов.“
Психологът Миглена Стоева в ОУ “Св. Кирил и Методий“ Старо Оряхово сподели добри практики при организирането на приобщаваща среда в училище.
Представителите на бизнеса: Пламен Стоянов, Радослав Христов,  Константин Ганков, Антоанета Великова и Владислав Георгиев, се качиха на сцената, за да рекламират своята дейност и да разкажат за добрите партньорски взаимоотношения с нашата гимназия, които ще продължат и в бъдеще.
С добро настроение ни заредиха музикалните изпълнения на Стефан Трифонов от ОДК Варна, Марийка от 8г клас и топлите летни танци на момичетата от 10б и 11б клас.

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Традицията продължава и през тази учебна година

 

Съдебен процес по мотиви на романа на Балзак „Дядо Горио“ разиграха във Варненския окръжен съд учениците от 9 а клас, дуална форма на обучение в нашата гимназия. В навечерието на 24 май изнесеният открит урок по  български език и литература беше посветен на 95 години от основаването на гимназията, 100 години от рождението на Николай Хайтов и 15 години откакто е патрон на училището. Темата тази година беше „Съд за синовете 200 години по-късно“.  Облечени в тоги, учениците влязоха в ролите на съдия и прокурор, съдебни заседатели, свидетели, подсъдими и адвокати. Съдебният състав призна за виновни двамата синове на дядо Горио за злоупотреба с бащината любов.
Учениците отчетоха и вината на дядо Горио, забогатял за сметка на нещастието на много хора, които са гладували и купували многократно по-скъпо хляба си. Според тричленния състав това също е причина за трагедията му. Но дядо Горио е понесъл своето наказание – най-голямата болка е да осъзнаеш, че си прекарал живота си в заблуда и са те използвали.
Домакинът на събитието, съдия Иваничка Славкова, заместник председател на ВОВ и ръководител на наказателното отделение, с усмивка уточни, че в конкретния казус присъдата може да бъде само морална. Злоупотребата с бащината любов не е престъпление.
Съдия Славкова запозна учениците със спецификата на делата, гледани от ВОВ. Тя отдели специално внимание на престъпленията в транспорта. На финала деветокласниците отправиха призив към връстниците си: „Всеки от нас е дете на родителите си и сме изправени пред предизвикателството да изпитаме любовта си към тези, които са ни създали. Обичаме ли ги истински или ги възприемаме като наши длъжници? Нека не се интересуваме само от това, което можем да получим, а  от това, което майките и бащите ни са пожертвали за нас. Да не забравяме, че начинът, по който се отнасяме към родителите си в настоящето, ще определи начина, по който един ден нашите деца ще се отнасят към нас. Да предначертаем успешното си бъдеще, това зависи от всеки!
След края на делото всеки от учениците получи подарък – екземпляр от Конституцията на България и Удостоверение за участие в образователната програма „Отворени съдилища и прокурори“ на ВСС.
Директорът на гимназията, инж. Мария Георгиева, благодари на ръководството на съдебната институция за партньорството и предоставената  възможност за провеждането на учебното занятие в една от съдебните зали на ВОС.

 
 
 
 

Изпращане на ВИПУСК 2019
15.05.2019г.

На добър час, момичета и момчета, от Випуск 2019!
15 май - последен звънец! И едно сбогуване с училищното знаме, с учителите и приятелите! И обещание, че ще се връщат.
На добър час, прекрасни наши пораснали деца! Нека само успехи озаряват пътя ви! И само светлина да има!
Днес беше много щастлив ден!

izpr2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Поредният достоен Хайтов възпитаник

На 11.05.19 година в Младежки дом град Варна се състоя представянето на дебютната книга на Моника Желязкова от 12 г клас „ Където морето докосва брега”.
С рецитал, коктейл и развълнувана публика премина днешното събитие.
Малката стихосбирка е събрала в себе си цяло море от екзистенциални въпроси, които вълнуват душата на младата поетеса. Лирическото чувство на моменти е ту като нежен бриз, ту като бурно море.
„Писателят е този, който съблича палтото на душата си, без да го е срам” ,сподели ни тя. Днес всички, които уважиха събитието имаха възможност да отнесат по частичка от щедрата и поетична душа. 
Творчески успехи и попътен вятър пожелаваме на Моника, която тази година завършва гимназията ПГГСД „Николай Хайтов”, специалност „Интериорен дизайн”.

 
 
 
 
 
 

"Моята родова история" и поредно признание за нас

 

На 4 май, 2019 година, в деня, когато се навършват  116 години от гибелта на големия революционер Гоце Делчев,  в Македонски дом, град Варна, ученици от клуб „Слово“ участваха в открит урок по родолюбие на тема "България и Македония - културно-историческо наследство". Доц. д-р Слави Славов от Института за исторически изследвания към БАН  говори за Македония като част от българското етническо, културно и духовно пространство, както и за казуса „Общо историческо минало“ на Република България и Северна Република Македония. Проявата започна с награждаване на участниците в конкурса за ученически разказ на тема „Моята родова история“.
Председателят на журито доц. Д-р Слави Славов сподели радостта си и удовлетворението, че  участвахме в конкурса и сериозно сме се отнесли - чрез спомените от миналото  са хванати различни аспекти на родовата специфика. Той ни връчи грамота за най-активно и масово участие в конкурса, а за всеки от участниците имаше индивидуална грамота. Получихме признанието на журито: „Неповторимите разказани истории на единадесетте ученици, от 9 и 10 клас, в  ПГГСД “Николай Хайтов“, впечатляват с искреността и чувството за принадлежност към род и семейство." Получихме предложение за съвместни изяви и покана пак да им гостуваме.
Историческият семинар и литературният конкурс са организирани от Македонското културно-просветно дружество в града с подкрепата на Община Варна,  чрез фонд „Култура“.

 
 
 
 

140 години Търновска конституция
25.04.2019

Повод за гордост в годината на 95-годишнината на гимназията и в навечерието на Великденските празници е откритият урок на ст. учител Т. Динева, проведен с ученици от 12 клас. Специалният урок в часа по свят и личност на 25 април беше посветен на отбелязването на 140 години от създаването на Търновска конституция в България. Дванадесетокласниците участваха във възстановка, пресъздаваща важните моменти, когато са се вземали решенията, за да я има нашата конституция. Ученици и гости чуха автентични видео гласове и наблюдаваха документални кадри, удостоверяващи тези съдбовни исторически моменти. Поздравления на екипа за поредната реализирана идея!

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Приложение на органичния дизайн в интериора
15.04.2019

Поредното СТЕМ предизвикателство  в ПГГСД “Николай Хайтов“ се проведе на 15 април на тема „Приложение на органичния дизайн в интериора“. Урокът на инж. П. Йорданова, инж. М. Борисова и ст.учител Ил. Дочков съчета задълбочени проучвания в областта на органичния дизайн, биониката и биологията, а също и любопитни факти от света на биониката. Урока уважиха учители от гимназията и гости от други училища. Резултатът е – удовлетворени учители и ученици!

 
 
         
 
 
         
 
 
 
 
 
 

Очарованието на гората
19.03.2019

В навечерието на Седмицата на гората и през годината, когато патронът на гимназията, великият Хайтов, навършва 100 години от своето рождение, открит СТЕМ урок на тема „Очарованието на гората“. Урокът съчета в себе си знания по лесовъдство, дендрология, информационни технологии и физика, както и откъси от Хайтови творби, посветени на гората. Благодарности към екипа от учители инж. Е. Милчева, инж. Игнатов, ст. учител Ир. Христова и ст. учител В. Илиева и към учениците от 10в клас със специалност Горско и ловно стопанство“.
Урокът завърши с мъдрите слова на Николай Хайтов – да обичаме растенията, живата природа и изводите, че животът е единен и неразделен, а ГОРАТА е уникална система. Знанията учениците ще приложат в бъдещата си практика.

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Национален конкурс за детска рисунка на тема „Трифон Зарезан”

Център за подкрепа на личностно развитие гр.Сунгурларе награди с медал Теодор Александров Василев от ПГГСД „Николай Хайтов“ гр. Варна за класиране на 2-ро място, в категория живопис и графика, в национална изложба-конкурс за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан“ 2019г., гр. Сунгурларе, област Бургас

 
 
         
       
 
 

 
 

За да я има България!


„България, че кой ли я не знае,
на здравец и на рози тя ухае!“

Поредна изява, инициирана от клуб „Слово“, е вече в историята на 94-годишното училище. В последния ден на месец февруари в ПГГСД“Николай Хайтов“ се проведе общоучилищен рецитал, посветен на националния празник на България – 3 март и на двете годишнини – 95 години училище и 100 години от рождението на академик Николай Хайтов, наш патрон. Мотото на рецитала е „За да я има България!“
Деветнадесет ученици получиха грамоти за отлично представяне в рецитала, връчени от зам. директора г-жа М. Рогашка. Това са: Мариела, Марина и Николета от 11б, Димитринка и Александър Стоянов от 10в, Александър Кунев, Божидар Красимиров, Филип и Едис от 9а, Исак, Румяна Манолова от 9г, Пламен, Иван Граматиков, Валентин Георгиев от 8б, Гюлман, Марийка и Енгин от 8г клас. Те изпълниха творби на тема България, на фона на презентация, подготвена от Илиан Иванов от 12 б клас и г-жа Т. Динева. Благодарност заслужават и учителите по БЕЛ, подготвили рецитаторите и изявата – Е. Симеонова, Ж. Жекова и Д. Петрова. Учениците научиха нова информация за бележитата дата в календара на българите, която свързваме с подписването на Санстефанския мирен договор, за да започне Нова България своя самостоятелен път на развитие – този на свободата.

 
 
 
 
 
 

Връчване на награди на отличените ученици, участници в конкурса за резбоване символи и знаци върху дървени пана, по случай 100 годишнината от рождението на академик Николай Хайтов
25.02.2019

Една инициатива на Фондация „Памет“ и ПГГСД „Николай Хайтов“. Ученици от 12 а клас, под ръководството на Мариана Шишкова и Димитър Досев, претвориха „Диви разкази“ на Николай Хайтов в красиви дърворезби. Жури определи „Черното пиле“, „Калинковите чанове“, „Горски дух“ и „Козият рог“ на Петър, Радослав, Виктор и Никола като най- добрите творби. Арх. Здравец Хайтов връчи сертификати и награди на всички участници и обеща творбите да станат част от родната къща на писателя.

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Първа конференция „Ученическата библиотека и поколението z - предизвикателства и възможности“ Варна, 26 февруари 2019 година и ние
26.02.2019

Конференцията се проведе в професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ град Варна. Форумът беше открит от началника на РУО на МОН, Варна, г-жа В. Генова, а на него присъстваха библиотекари и участници в конкурса на тема „Ученическата библиотека – „нужната стая“ в моето училище“, членове на клуб „Слово“. В залата ни посрещнаха с признанието, че за пореден път нашите участници са ги впечатлили, а за нас това е огромна чест. Учредители са РУО град Варна и Първа езикова гимназия град Варна. Началникът на РУО връчи награди не само на заелите първите места, а на всички креативни и мислещи участници, впечатлили петчленното жури с председател лично началникът, г-жа Генова.
Сред най-добрите бяха и ученици от нашата гимназия: Теодор от 12г клас, Димо от 11в клас, Николета и Марина от 11б клас и Димитринка от 10в клас. Ето какво споделят те: „Ученическата библиотека е мястото за първи досег до цветната палитра на знанието. Ученическата библиотека е отворената врата към необятността на човешките постижения. Ученическата библиотека е мястото, откъдето тръгват първите крачки на новите хора на духа…“. Началникът на РУО им отправи специални благодарности и ги насърчи.
Госпожа Генова завърши с думите „Библиотеките имат място в живота днес и в бъдеще!“ Тя се обърна с благодарност и към библиотекарите и учителите като каза: “Подвиг е в днешно време трудът ви! Поклон!“ Пожела на младите участници здраве, да не спират да мечтаят, да творят и ги увери, че непоколението z е с тях!

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Ден на STEM – 15.02.2019г.
15.02.2019

STEM урок на тема "Балконът - моята градина" успешно представиха учениците от 12 б клас - Зина Димитрова, Павел Василев и Илиан Иванов и техните ръководители - ланд. арх. Деница Русева, Дарина Кирчева, Емилия Кожухарова и инж. Марина Борисова.

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Коледа в ПГГСД "Николай Хайтов"
20.12..2018г.

kk_2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН РЕЦИТАЛ-КОНКУРС „ВАПЦАРОВИ ДНИ“ И НИЕ

Да си част от Националната изява „Вапцарови дни“ в навечерието на рождения ден на големия поет Никол Вапцаров, 7 декември, е чест. Да си сред участниците в рецитала-спектакъл е достойно, а да изпълняваш Вапцарова творба и то пред жури на висота – председател поетесата Елка Нягулова, носител на много международни награди; племенницата на поета Мая Вапцарова, режисьор и автор на филми; г-жа Елена Кенарова, филолог и Директор на Дирекция „Oбразование и младежки дейности“ в Община Варна; Тодор Йотов, капитан Първи ранг, един от авторите на конкурса; г-жа Милена Кънева, актриса в Драматичен театър Варна. Това е геройство!
Да чуеш на живо любимото на 100-годишна жена Вапцарово стихотворение – „История“ и заедно с това да ти пожелае да стигнеш нейните години! Да те призове към вярата със стихотворението „Вяра“ младеж-инвалид, както и да чуеш на български език изпълнението на студент от Монгола, чернокож, на последното стихотворение „Прощално“, /той учи български от месец август/ - това е незабравимо преживяване!
В неделния следобед, на втори декември 2018 година, в голямата пленарна зала на Община Варна, прозвуча името на ПГГСД “Николай Хайтов“! Там се проведоха Националните поетични празници „Вапцарови дни“ – Варна. В препълнената зала и пред петчленното жури прозвучаха рецитаторските изпълнения и на възпитаниците на нашата гимназия: Галина Ивелинова от 10б /“Родина“/, Димитринка Гайдарджиева от 10 в /“Не бойте се, деца“/ и Александър Кунев от 9а /“Романтика“/. Попаднахме сред най-култовите рецитатори от школи и клубове за драматургично майсторство във Варненска област. Браво за достойното представяне, затова, че специално научиха за случая и за самото участие в този конкурс на висота.
Госпожа Елена Кенарова похвали три училища и специално благодари за участието на ПГГСД „Николай Хайтов”, ОУ„Иван Рилски“ и ОУ„Ангел Кънчев“. 
Капитан Първи ранг Емил Йорданов от Висшето военноморско училище, организатор на конкурса, отправи благодарности към всички участници.

 
 
 
 
 
 

ЗА ГРАДСКА СРЕДА, НАСИТЕНА С КРАСОТА И ЕСТЕТИКА
24.11.2018

Поредна съвместна инициатива от традиционните дейности сред провежданите по два пъти в годината /през април и през ноември/, е вече реалност. Това се случи в съботния ден на 24 ноември 2018 година. Ученици от ПГГСД "Николай Хайтов" залесиха 100 фиданки от червен дъб на булевард "3-ти март" и 20 фиданки от обикновен явор на булевард "Сливница".
Инициативата се провежда за втори път на територията на районно кметство "Младост". Организирана е от съдиите и служителите от Окръжен и Районен съд – Варна и представители на Адвокатска колегия – Варна.
Повод за инициативата е отбелязването на две годишнини през тази година: 140 години от създаването на Съдебната власт във Варна и 130 години от приемането на Първия закон за адвокатурата у нас.
Бъдещите специалисти от паралелките по "Горско и ловно стопанство" и "Парково строителство и озеленяване" с ентусиазъм и вещина участваха в събитието. Надеждата на всички участващи е в нашия град да има много зелени площи, които да осигуряват необходимия ни чист въздух, и за ГРАДСКА СРЕДА, НАСИТЕНА С КРАСОТА И ЕСТЕТИКА!

 
 
 
 
 
 

16 ноември - Международен ден на толерантността
16.11.2018

Учениците от ПГГСД "Николай Хайтов" отбелязаха 16 ноември - Международния ден на толерантността, като заедно със своите учители М. Борисова и М. Шишкова изработиха Дървото на толерантността. Есенните листа бяха посланията, които те отправиха към другите. Част от тях са: "Уважавай правото на другите да бъдат себе си.", "Уважавай различието.", "В различието има красота.", "Нещата, които ме правят различен, правят мен" и много други. Те избраха да изобразят дърво, защото е земният аналог на световното, космическото дърво, символ на живота, на познанието, на семейството, на гората и на тяхната гимназия.

 
 
 
 
 
 

Патронният празник – незабравимо преживяване за всички
9.11..2018г.

И ето ни, събрани отново, на 9 ноември, в тържествената зала на Юнашки салон, за да отбележим празник не един, а цели два! 94 години училище и 99 години от рождението на Николай Хайтов. Ех, цели 94 години! Те повод са за празничност и гордост. Те удостоверяват нашето училищно дълголетие! 94 години! Те са достатъчни, за да се утвърди и да заеме своето достойно място във Варненска област и в цяла България нашата гимназия!
Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” гр. Варна е съвременно, модерно училище и развиващ се културно-образователен център. Училище с богати традиции, смело новаторство, висок професионализъм и творчески дух!
Скъпи гости на нашия патронен празник бяха:  г-жа Елена Хайтова, дъщеря на великия писател, представители на Областната администрация, на Община Варна, многогодишни партньори на гимназията, бивши учители, много родители.
Залата беше огласена от 13 гайди,  а изпълненията на гайдарска школа „Тракия“ ни потопиха в любимия свят на Хайтов, с автентичния народен инструмент. Водещите, Йоана и Никола, от 12 клас , откриха празника и предоставиха думата на многоуважаемия и дългогодишен директор инж. Мария Георгиева за слово- приветствие.
Последва едноминутно мълчание в памет на патрона Николай Хайтов и бяха поднесени цветя пред портрета му.
В залата прозвуча автентичния глас на самия Николай Хайтов.
Иван и Олеся се превъплътиха в ролята на преводачи, а Доника ни улесни да ги разберем по-добре. Те прочетоха преводите си на английски, руски и български език на откъс от „Бодливата роза“.
С песента „Горо, горо…“ , която момчетата от 10в клас специално научиха и изпяха, и чрез музика ни пренесоха на едно от най-обичаните места за лесничея Хайтов – гората, съхранила и до днес нашата българска идентичност и спомените за героичното минало.
Момчетата на госпожа Динева се превъплътиха в образите на Хайтовите герои.
Традиционно всяка година на празника скъп гост е самата родна дъщеря на великия Хайтов – Елена Хайтова. Тя произнесе вълнуващо слово и ни връчи специален подарък символ. Мариела от 11б клас я поздрави с песента „Вървят ли двама“.
Последва процедура за предаване на микрофоните от Никола и Йоана – на Марина и Митко. Те от своя страна обявиха най-вълнуващия момент - връчването на голямата награда „Ученик на годината“. Тази година големият приз получи Никола Колев. С грамоти бяха отличени и най-изявените ученици.
Конкурсите тази година бяха за литературни творби, за произведения на изобразителното изкуство и за победители в спорта.
Ицо Славов зае първо място за есе. Ето откъс от него:“За едни от нас, учениците на ПГГСД“Николай Хайтов“, училището е по-високата стълба към успеха. За други е кристалната врата към познанието... Малцина са онези, за които училището е израз на богата човешка душевност, храм в душата, жизнено необходима духовна храна, началото на всички начала, царство на чувства и емоции, огънят, който озарява човешката същност със светлия пламък на знанието. Пъстри като цветовете на дъгата, ние, учениците, пишем историята на нашето училище и оцветяваме училищната картина с ярките тонове на своите ценности, характери и стремежи.
Днес, 94 години по-късно, това свещено средище е трънлива пътека, по която дълго ще вървим, но то е свят път и наша орис, защото благодарение на него, се сдобиваме с привилегията да опознаем скритата, дълбока и недостъпна действителност, наречена съвършенство.“
На второ място е Жана Боянова от 11б клас, а на трето – Венета Георгиева от 8г клас.
Директорът обяви началото на „Годината, посветена на 95 години училище и 100 години от рождението на Николай Хайтов“.
Момичетата от 10 б клас изпяха предложение за песен-химн „Училище наше…“ Те отправиха предизвикателство към всички да изберем, научим и изпеем заедно в залата, след една година, химна на училището.
Нашият празник завърши с танц - поздрав към всички! Изненадата отправиха учениците от 11б клас.
Честит празник на всички, които с таланта, ума и сърцето си движат този свят напред!

pp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Маратон на четенето в ПГГСД “Николай Хайтов“ – истински час по родолюбие
25.10.2018

25 октомври е! Три класа със своите учители по български език и литература – 9г и
г-жа Е. Симеонова, 11б и г-жа Д. Петрова, 12г и г-жа Ж. Жекова, заедно с много гости и четци от други класове участваха в националната инициатива „Маратон на четенето“. Наши скъпи гости бяха г-жа М. Рогашка, зам. директор на гимназията и г-жа К. Шопова – зам. директор. Специално поканен наш четец беше г-жа Лазарина Боевска, дългогодишен учител и общественик. Инициативата уважиха и колегите Зл. Михайлова, Ил. Дочков и Калинка Петрова, библиотекар.
Още с влизането в залата на втория етаж, вниманието грабна специално аранжирания кът с мотото на четенето и портрета на Н. Хайтов, тъй като идеята беше да прочетем откъси от негови творби в навечерието на патронния празник на гимназията, и предстоящия Първи ноември, Денят на народните будители.
Дванадесетокласничката Моника Желязкова откри изявата и чрез подходящ текст, посветен на есента, ни въведе в атмосферата на Хайтовия свят.
Г-жа Д. Петрова, учител по български език и литература, постави акцентите на срещата и въпросите, на които учениците търсиха отговорите при четенето. Г-жа Лазарина Боевска прочете началото на разказа „Дърво без корен“ с много вълнение. Последва верижно четене на разказа от: Димитрина и Ицо от 10в клас, г-жа Д. Петрова продължи и предаде щафетата на Марина и Мариела от 11б клас. Много размисли събуди, както заглавието „Дърво без корен“, така и краят на разказа. Той е събрал в себе си посланията: „Дърветата, Кирчо, се пресаждат и пренасят, докато са млади. Ти ме доведе в града, насади ме, дето се вика, на стари години, ала коренче си нямам, сине! Коренът ми е в село, та отивам да си го намеря…“
Изводът за всички е: Маратонът на четенето се превърна в истински урок по родолюбие!
А четенето, то ще продължи индивидуално, защото, който чете – знае, който знае – може, а който чете, знае и може, той успява в живота!

Екип от учителите по български eзик и литература

 
 
 
 
 
 

Откриване на учебната 2018 - 2019 година
17.09.2018

17 септември бележи началото на Новата учебна 2018/2019 година и в ПГГСД“Николай Хайтов“, Варна. Отбелязахме я тържествено в училище със специално подготвена художествена програма. Директорът на гимназията ни,  инж. Мария Георгиева, приветства ученици и учители в празничния ден и обяви, че необичайното тази година е, че учебните занятия временно няма да се провеждат в нашата сграда поради ремонтни дейности. Създадена е организация за балансиран учебен процес. Пожеланието е да бъдем мотивирани и успешни! Да носим устрема към новото и красивото!
ДЕЦАТА... Има ли по-голямо богатство и радост от тях?! Те са слънцето и цветята в нашия живот. Те са бъдещето, нашите наследници, смисълът да продължим да творим! Обичаме ги безрезервно, а те ни  даряват   с уникални преживявания!
Има хора, които сияят! Може да не са чак толкова красиви, но когато говорят, когато се смеят, когато ги гледаш – светят толкова силно, че не ти остава дъх да забелязваш несъвършенства. Това са УЧИТЕЛИТЕ! Поклон за тях и на добър час!
Днес е първият учебен ден от 2018/2019 година! Здраве и спокойствие за всички!