НАЧАЛОНОВИНИЗА НАСУЧИЛИЩЕПРОФИЛ НА КУПУВАЧА ПРОЕКТИПРИЕМКОНТАКТИ  

                 
                 
  Новини
2017 - 2018 учебна година
           
 
 
 
   
 

Те носят славата на училището и града ни
5.07.2018

Трима възпитаници на ПГГСД “Николай Хайтов“ Варна са неразделна част от Педагогическия съвет за анализ на резултатите през годината. Директорът инж. Мария Георгиева открива съвета и обявява повода за специалното внимание, отредено на учениците – награждаване.
Октай Хюсню Ариф от 11 получава уникални грамота и плакет. Вълнението на момчето трогва, то благодари на учителите за разбирането и подкрепата да тренира и да се изявява в състезания. Той се изкачи на най-високото стъпало, в негова чест звуча българският химн на европейското първенство в Букурещ, а медалът му е най-желаният – това е нашият ЗЛАТЕН Октай!
Илиан Д. Иванов също е ученик в 11 клас и се изявява в конкурси. С Димитринка А. Гайдарджиева от 9 клас се отличиха в Международния форум „Сребърна 2018“ с разработките си, посветени на голямата тема „Земята – наш дом“. Те също получиха заслужено внимание – грамоти и предметни награди. И двамата отправиха благодарности към учителите.

Уважаеми ученици, постигайте целите си, радвайте се на успехи и победи! Ние, вашите учители, ви подкрепяме и знайте, че сме до вас в начинанията ви!
 
 
 
 
 
 

Октай Ариф стана шампион в категория до 56.7 кг на Европейското първенство по ММА
29.06.2018

Октай Хюсню Ариф е ученик от 11 клас специалност "Реставрация на стилни мебели и дограма" - дългогодишен състезател по ММА. Има спечелени 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала.
За участието си в различни състезания - Републикански, Балкански и Европейско има общо 13 победи и 2 загуби. През месец юни 2018г. спечели златен медал на Европейско първенство по ММА гр. Букурещ.
 
 
 
 
 
 

Поредна прекрасна изява на творци и таланти
21.06..2018г.

Мястото е централно в град Варна – Юнашки салон, събрал талантливите ученици и техните учители от ПГГСД “Николай Хайтов“, партньорите от Център за подкрепа и личностно развитие Средношколско общежитие „Михаил Колони“  в ранния юнски следобед на 21, началото на Астрономическото лято. Специални гости бяха: г-жа Елена Кенарова и г-жа Адриана Петрова от Община Варна, г-жа Йорданка Проданова – председател към настоятелството към Средношколско общежитие, г-жа Свежина Димитрова – директор на Обсерватория Варна. Поводът беше изява на постиженията в заключителното събитие по проекта „Твоят час“.
Атмосферата на празничност завладя всички. Залата беше украсена с множество кътове от експонати, изработени по проекта – изделия по дървопластика, по изящни и приложни изкуства, икони, рисувани бутилки, рисунки върху камък, предмети от дърво. Рисунки и фотографии бяха аранжирани в изложби.
Два часа не стигнаха, за да се запознаем с многообразието от дейности и изяви по проекта. Специално подготвени за заключителната инициатива презентации бяха съпътствани от разкази на участници в различни клубове и техните ръководители. Изобилието от снимкови материали документира богатия живот в клубовете.
Младите химици ни направиха свидетели на интересни демонстрации и запомнящи се експерименти. Учениците от клуб „Флористика“ ни запознаха с магията на цветята и разказаха как се постигат най-високи успехи на национални форуми. Златина, Емануела и Ивайло от 12 клас, както и Илиян от 11 клас са вече студенти по желани специалности, гордост за гимназията.
Инж. Мария Георгиева, директор на ПГГСД “Николай Хайтов“ връчи грамоти на победителите в конкурса „На крилата на моята мечта“, отличени със снимки и рисунки от Център за приобщаващо образование.
Празникът продължи с презентациите на учениците със  специални образователни потребности, участвали в клубовете по интереси „Моят свят“ и  „Обичам моя град“. Родолюбивите участници в клуб „България, която обичаме“ се превъплътиха в актьори и драматизираха сценката „Сформиране на комитет от Васил Левски“, посветена на 140 години от Освобождението на България. И ученици от клуб „Краезнание“ презентираха своята дейност при опознаване красотите и историята на град  Варна. През годината функционираше и клуб „Млад еколог“, презентацията запознава с моменти от общуването с природата и създаването на навици за природосъобразен живот.
Песните на нашите приятели от Средношколско общежитие Стефан и Симеон и танците на Ивелина и Георги обогатиха програмата и допълниха атмосферата на празничност.
В края на заключителната изява директорът на гимназията инж. Мария Георгиева даде висока оценка за постигнатото в клубовете и връчи грамоти на най-изявените ученици. Тя отправи благодарности към всички ученици и към ръководителите на клубове.  Заслужено признание отправи към организатора и координатор на събитието – г-жа Мая Рогашка. Гостите също изразиха удовлетворението си от наблюдавното.
С пожелания за приятно прекарване на лятната ваканция и за нови изяви завърши поредната инициатива на ПГГСД “Николай Хайтов“!

tch
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Открит урок по химия на тема "Белтъчни вещества"

 
 
 
       
 
 
 
 
 
 

Дни на приобщаването 2018: Конкурс "На крилата на моята мечта"

Ученици от ПГГСД "Н. Хайтов" се включиха в националната кампания „Дни на приобщаването 2018: Дайте им крила“ на Център за приобщаващо образование. Те участваха със снимки и рисунки в конкурса „На крилата на моята мечта“ и описаха онова, за което мечтаят. Активно участие взеха и учениците със СОП от 8д клас. На всички участници в конкурса ще бъдат връчени грамоти за участие от Център за приобщаващо образование.

 
 
       
 
 
       
 
 
       
       
 
 
 
 

УЧАСТИЕ В XXVII МЕЖДУНАРОДНИЯ ЕКОЛОГИЧЕН ФОРУМ, "Сребърна, 2018"

Двама ученици от нашето училище представиха разработки в две направления:
Биологично разнообразие – състояние и опазване. В него Илиан Даниелов Иванов от 11 б клас представи темата "Перлата на българското черноморие" и получи поощрителна награда във втора възрастова  група.
Човекът и неговата жизнена среда – в това направление Димитринка Ангелова Гайдарджиева от 9 в клас отлично представи разработката „Гората – вдъхновение, сила и извор на живот”.
Техен консултант и ръководител е инж. Елена Милчева.              
Да им пожелаем нови успехи на Международния форум 2019 в Силистра!

 
 
 
 
 
 

Две награди  спечели ученик от ПГГСД “Николай Хайтов“ Варна
19.05.2018г.

Ученици от нашето училище се включиха в конкурса на тема „Дървесен вид“, обявен от Висшия лесотехнически университет, София. Всички участници получиха сертификати, а Димитър Стоянов от 8 б клас спечели две награди – грамота за заето първо място в конкурса и специална награда от ландшафт архитектите на института.

 
 
 
 
 
 

Последен училищен звънец за ВИПУСК 2018 на ПГГСД “Николай Хайтов“, Варна
15.05..2018г.

Със специално празнично тържество днес, 15 май, бяха изпратени абитуриентите в ПГГСД “Н. Хайтов“ – пет класа дванадесетокласници с различни специалности и един десети клас ученици със СОП. Директорът инж. Мария Георгиева откри празника с вълнуващо слово, а учениците отправиха благодарности към своите учители и се извиниха за главоболията през годините. От името на Ръководството на училището бяха връчени грамоти за активно участие в училищния живот, за различни извънкласни дейности и инициативи на ученическия съвет. Абитуриентите получиха и весели номинации за различни заслуги. Празникът завърши с право хоро.
Пожеланията към тях - да са живи и здрави, да следват мечтите си и успехите да ги съпътстват!

НА ДОБЪР ЧАС, ВИПУСК 2018!

izpr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ФОНДАЦИЯ ПАМЕТ организира изложба от илюстрации на книгата „Диви разкази“


В  конкурса по случай 95 години от рождението на академик Николай Хайтов са участвали ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“

 
 
         
 
 
 
 
 
 

Х ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ГР. ПЛОВДИВ, 2018 Г.
ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПГГСД „Н. ХАЙТОВ“ - ТРИ ОТБОРА - ТРИ ПЪРВИ МЕСТА!

НАЦИОНАЛНО Състезание "Озеленяване и цветарство"
ръководител – ландш. арх. Деница Русева 
I място за аранжиране на кошница
Златина Манолова Манолова, Емануела Генославова Рачева, Ивайло Миленов Илиев
12.Б КЛАС, СПЕЦИАЛНОСТ „ПАРКОВО СТРОИТЕЛСТВО И ОЗЕЛЕНЯВАНЕ"
НАЦИОНАЛНО Състезание "Стилни мебели и дърворезба"
ръководител - Недко Николов 
I място за дърворезба
Богомил Грациелов Благойков, Никола Няголов Василев, Петър Иванов Градешлиев
11.А КЛАС, СПЕЦИАЛНОСТ "РЕСТАВРАЦИЯ НА СТИЛНИ МЕБЕЛИ И ДОГРАМА"
НАЦИОНАЛНО Състезание „Озеленяване и цветарство“ - за ученици със СОП 
Ръководител – ландш. арх. Деница Русева
I отборно място
Анастасия Снежанова Иванова 9 г клас и Стелиян Пеньов Маринов - 10г клас

 
 
         
 
 
         
 
 
 
 
 
 

Ден на отворени врати в Окръжен съд гр. Варна

На 16 април - Денят на юриста в Окръжен съд гр. Варна учители и ученици от ПГГСД "Николай Хайтов" гр. Варна проведоха нестандартен изнесен урок по Български език и литература, и Психология и логика на тема „Съд за Антигона“.
Ученици и гости участваха в интересна и много полезна за младите дискусия с председателя на ВОС Марин Маринов и зам. окръжния прокурор Радослав Лазаров на тема „Съдeбната власт в миналото и днес“.
Посещението на ПГГСД „Н. Хайтов“ бе част от образователния проект „Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна. Всички ученици получиха като подарък Конституцията на България

 
 
         
 
   
 
 
 
 

Засаждане на фиданки
14.04..2018

По случай седмицата на гората, която традиционно се провежда в началото на м. Април ученици от ПГГСД „Н. Хайтов“ участваха в инициатива за засаждане на фиданки в кметство „Младост“. Броя на дръвчетата по Бул. „3 март“ , се увеличи с 50 броя, благодарение на ентусиазма на участниците. Събитието се проведе съвместно с Адвокатската колегия, Окръжен съд, Районен съд – гр. Варна, журналисти, специалисти инженери преподаващи по специалността Горско и ловно стопанство в гимназията.

 
 
         
       
 
 
 
 

ПЪРВА КОПКА ПО ПРОЕКТ BG16RFOP001-3.002-0031 "ПОДОБРЯВАНЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ГОРСКО СТОПАНСТВО И ДЪРВООБРАБОТВАНЕ "НИКОЛАЙ ХАЙТОВ" И НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА "Д-Р ИВАН БОГОРОВ" ГР. ВАРНА"
13.04.2018г.

13 април е ден знаков за ПГГСД“Николай Хайтов“ град Варна, който ще се запомни. С официална церемония бе направена символичната “Първа копка” по проект: “Подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура на професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов”, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма “Региони в растеж” 2014 - 2020 г., съфинансирана от европейския съюз чрез европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент e Община Варна. Общата стойност на проекта e 2 799 982.08 лв., от които 2 379 984.77 лв. eвропейско и
419 997.31 лв. национално съфинансиране. От тях за ремонта на сградата са предназначени милион и 400 хиляди лева.
Първата копка беше направена в присъствието на заместник-кмета на града Христо Иванов, кмета на район „Младост“ Христо Христов и директора на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. Директорът на гимназията инж. Мария Георгиева в своето прочувствено слово отбеляза моментите, важни и успешни за гимназията, и изрази радостта на всички.
В проекта за реновиране е включено изграждането на професионален учебен център за учене през целия живот. Той ще се помещава на първия етаж на производствения корпус. Там ще има зали за теория и работилници според специалността. Библиотеката ще бъде в приземния етаж. Ще има компютърна малка зала и ще се обзаведе голямо машинно отделение с нови машини, тъй като в професионалното училище много важно е практическото обучение.

kopka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Урокът по родолюбие  в 12 клас

 

Г-жа Татяна Добринова и нейните ученици от 12 г клас, подпомогнати от 12в клас прибавиха към летописа на гимназията нетрадиционен урок рецитал, посветен на класиците на българската литература.
Урокът по родолюбие наблюдаваха: инж. М. Георгиева – директор на гимназията, г-жа Шопова – зам. директор, инж. Илиева – зам. директор, учителите по БЕЛ – г-жа Д. Петрова, г-жа Ж. Жекова, г-жа Е. Симеонова, инженерите – П. Йорданова, Е. Милчева, Добрева, г-жа В. Илиева.
Дванадесетокласниците рецитираха откъси от матуритетни творби, драматизираха фрагменти от поемата „Ралица“, наблюдаваха презентация. Урокът продължи под формата на състезание между разделените на екипи ученици, които попълваха таблици и бяха оценявани по критериите точност и бързина. Урокът завърши с играта „Познай кой е авторът!“ и със символа на плодородието, разкоша и любовта – ябълката, дарена на всеки от присъстващите.
Благодарности към екипа от учител и ученици и пожелание за бъдещи успехи!

 
 
 
 

РАБОТОДАТЕЛИ И УЧИТЕЛИ ЗА ЗАЩИТА И ТВОРЧЕСТВО В ПРОФЕСИИТЕ
Партньорство между училището и бизнеса
31.03.2018г.

Най-големите успехи постигаме заедно!

Денят е 29 март 2018 година, запомнен с нестандартен педагогически съвет в ПГГСД „Н. Хайтов“ Варна. Участват както обичайно всички учители, ученици от различни специалности в училището и представители на бизнеса.
Ландш. арх. Д. Русева представи обстойна презентация по темата  „Работодатели и учители за защита и творчество в професиите“, а това провокира присъстващите да вземат участие в дискусията за настоящето и бъдещето на професионалното образование. Учениците споделиха впечатленията си за практическото обучение в училище и в работна среда. В производствена среда те научават повече – работи се в различни сфери, виждат и запомнят много специфични неща, които трябват в професията. Партньорите от бизнеса дадоха много ценни препоръки за бъдещата мотивация на младите и за промени в учебните програми. Всички се обединиха в мнението, че в бъдеще работата на терен трябва да започне навреме, а то е по-рано. Необходимо е сближаването между теорията и практиката. Бизнесът да помогне за навлизането на новите технологии навреме в училище. Работодателите изразиха впечатленията си във връзка с професионалното обучение в Европа и споделиха идеи, полезни за бъдещата ни съвместна дейност.
Най-големите успехи постигаме заедно, когато нашите ученици се реализират по специалността, а професионалисти трябват!

partn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Уъркшоп "Да боядисаме заедно великденски яйца"
31.03.2018

Шарен великденски уъркшоп се състоя в ПГГСД "Н. Хайтов". Ученици със СОП заедно със своите учители и социални асистенти използваха нетрадиционни техники за боядисване на великденски яйца. Те проявиха много творчество и въображение, изразиха себе си и своите емоции чрез различни цветове, общуваха заедно и се забавляваха. Беше оформен кът "Пролетни празници", къдете учениците показаха направеното.

 
 
         
   
 
 
 
 

Семинар за родители

На 27.03.2018г. в радио Варна  екипът на ПГГСД "Николай Хайтов" гр. Варна проведе семинар за родители на тема: „Как съвременните родители общуват с  децата си. Позитивни методи на възпитание".  
Гости на събитието бяха  експерти от община Варна, представители на образователни институции, неправителствени организации и родители на възпитаници на гимназията.
В приятна атмосфера, организатори и гости дискутираха важни въпроси свързани с отглеждане, възпитание и образование на децата. Водещите Мая Рогашка, Живка Дойчева и Златомира Михайлова представиха съвременни позитивни подходи при изпълнение на най-сложната професия - родител. 
"Да си родител - означава да си психолог и педагог от особен вид". 

 
 
 
 
 
 

"ДРЕВЕН РИМ" В ЧАС ПО СТИЛОЗНАНИЕ И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

“Древен Рим“ е темата на дуалния урок по стилознание и български език и литература, проведен от инж. Мантарова и г-жа Ж. Жекова в 11 д клас.
Своите колеги уважиха инж. Илиева, заместник директор, инж. Е. Милчева и ст. учител Д. Петрова.
Инж. Мантарова чрез презентация запозна единадесетокласниците с интериора и характерните елементи на мебелите в Древен Рим. Ученици и гости участваха във виртуална екскурзия, учителката представи атрактивни стилове интериор през различни епохи.
Г-жа Жасмина Жекова беше подбрала за четене с разбиране текста „Колезиумът в Рим – символ на величие“ като продължение на презентацията. След речниковата работа, учениците продължиха със задачи за извличане на информация от текста, определиха темата, функциите и вида на текста. Въпросите по литература бяха свързани с подготовката на учениците за ДЗИ. В края на часа учителката им поднесе факти от света на забавното.
Благодарности заслужават както двете учителки за интересния урок, така и учениците на г-жа Кирчева, които се представиха достойно!

 
 
 
 
 
 

Благоуханни цветя и дуален урок на Първа пролет

Учениците от  9 „в” клас в ПГГСД „Н. Хайтов” гр. Варна посрещнаха Астрономическата пролет по необичаен начин. Техните учители инж. Е. Милчева /по ботаника/ и ст. учител Д. Петрова /по БЕЛ/ им подариха благоуханни цветя и дуален урок на тема „Цвят, поезия, символика, красота - претворени в съцветията на младостта”.
Урокът беше посетен от инж. Диана Христова, старши експерт по професионално образование и обучение в РУО Варна, инж. Мария Георгиева, директор на гимназията, от представители на извънучилищното обединение на учителите по професионална подготовка към РУО Варна -
инж. Петя Йорданова, Христина Проданова и Мая Димитрова от ПГТМД, от учителите по БЕЛ Ж. Жекова и Е. Симеонова.
Презентацията „Цвят и съцветия” беше съпътствана с откъси от поетични творби за цветя заедно със символиката и посланията им. Прозвучаха стихове от стихосбирката „С обич към цветята“и и специална песен. Отправяме благодарности към лекарката с нежна поетична душа Т. Михайлова, станала неразделна част от урока.
Учениците поднесоха любопитни факти за появата на езика на цветята, потопиха се в света на любознателното – какви цветя се подаряват за всеки ден от седмицата и какви са етикетни норми.
Акцентът във втората част на часа беше върху четивна грамотност на учениците. Така към съкровищницата на професионалната гимназия беше прибавен още един сполучлив интерактивен урок. Похвала на учениците и учителките, представили за пореден път достойно училището!

 
 
 
 
 
 
"С България в сърцето"
13.03.2018г.
 

Конкурс-рецитал, посветен на националния празник Трети март и 140 години Свободна България, се проведе в ПГГСД “Н. Хайтов“
град Варна.
На 9 март повече от двадесет рецитатори участваха в надпреварата за най-добър изпълнител на творби, посветени на голямата тема – БЪЛГАРИЯ. Целта е да се съхрани и популяризира българската поезия и българското национално самочувствие у младите хора. Да се стимулира интересът на младежите към българската поезия и българските автори.
Учениците научиха специално и представиха пред препълнената зала в училище от гости, ученици, учители, родители, стихове от възрожденски поети и от съвременни български автори. На България учениците посветиха своята обич, мисли, песни и дела. На България посветиха своите СЛОВА.
Жури в състав: Председател – г-жа М. Рогашка, помощник –директор,  членове – г-жа Ж. Жекова, учител по БЕЛ, и Председателя на УС Никола Василев – открои победителите по предварително обявени критерии.
Г-жа Динева, старши учител по история, откри тържеството с видеоматериали  из историята на България и представи слайд-шоу, което съпътстваше изпълненията на участниците. Благодарности заслужават и учителите по БЕЛ, подготвили и консултирали рецитаторите: г-жа Е. Симеонова, г-жа Д. Петрова, г-жа Т. Добринова и г-жа Ж. Жекова.
В края на конкурса директорът инж. М. Георгиева поздрави всички ученици и учители, реализирали инициативата, сподели впечатлението си, че участват както дванадесетокласници, така и ученици със СОП и връчи лично наградите на победителите:
За възрожденска поезия
Христо Валентинов Киров, 12в клас – първо място
Яшар Генов Михайлов, 12г клас – второ място
Александрина Иванова Алексиева, 8б клас – трето място

За творби от български автори
Галина Ивелинова Павлова, 9б клас, първо място
Ицо Ивелинов Славов, 9в клас, второ място
Анастасия Снежанова, 9г клас, трето място
Дипломи за участие получиха: Денислав Пламенов – 9а клас, Димитринка Гайдарджиева – 9в, Митко Михалев – 9а, Божидар Великов – 9б, Донелия Василева – 9г, Мартин – 10г, Симона Николова – 8б, Жасмина Байчева – 10г, Миглен Асенов – 12в, Веселин Писков – 12в, Георги Транов – 12в, Ивелин Василев – 12г, Пламен Димитров – 12г.
Конкурс-рециталът завърши с посланието:
Обичайте България, момичета!
Обичайте България, момчета!

БЪЛГАРИЙО, древна и млада, бъди БЛАГОСЛОВЕНА!

 

 
 
 
 
ОТНОВО ПЪРВО МЯСТО
10.03.2018г.

На 3.03.2018 г. от 16 часа в зала „Европа“ на Фестивален и конгресен център Варна се проведе награждаването на лауреатите от Седми национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“, който е посветен на Националния празник на България – Трети март. Конкурсът се организира ежегодно от ЦПРЛ – Общински детски комплекс гр. Варна, под патронажа на кмета на Варна и е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН.
Целта на конкурса е да се засили интересът на учениците към историята на България и към архитектурните паметници, създадени преди и след Освобождението.
Тази година темата е „Морски фар“. Жури с председател инж.С.Таушанова и членове: арх.Х.Топчиев и Ю.Кавръкова – историк-учител, разгледаха и оцениха 69 творби на 68 участници от над 25 населени места от цялата страна.
Носител на първа награда във възрастова група 8 -12 клас е Петър Иванов Градешлиев – 11 клас –специалност „Реставрация на стилни мебели и дограма“, а поощрителна награда получава Тонислав Илчев Илиев 8 клас – специалност “Мебелно производство-дуално“.
И двамата участници са ученици в ПГГСД“Николай Хайтов“ гр.Варна

 
 
 
 
 
 
РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ
16.02.2018г.

Родители и ученици със СОП от ПГГСД "Николай Хайтов" заедно изработиха мартеници. Те се включиха в кампанията на Карин дом като средствата ще бъдат използвани по програма „Ранна интервенция”. Част от изработените мартеници ще бъдат изложени и на Благотворителния базар, който ще бъде организиран в училището.

 
 
 
 
 
 
УЧЕНИЦИ ОТ ПГГСД "НИКОЛАЙ ХАЙТОВ" ЗАКУПИХА КНИГИ ОТ КАМПАНИЯТА "ЕКО БУДИТЕЛ"
21.01.2018г.
 

С ваучерите от кампания "Еко Будител" - предаване на хартиени и пластмасови отпадъци, ученици от ПГГСД "Н. Хайтов" закупиха за училищната библиотека помагала за подготовка за матурата по Български език и литература, два броя книги с художествена литература, тетрадки с графомоторни упражнения за учениците със СОП и пъзели.

 
 
 
 
МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

На 15.12.2017 г. в ПГГСД „Николай Хайтов“ град Варна се проведе Маратон на четенето по повод провежданата Национална седмица на четенето 2017 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.
Ученици от 11г, 12б и 12г клас под ръководството на техните учители по български език и литература г-жа Ж. Влаева, г-жа Т. Добринова и г-жа Д. Петрова проведоха Маратон на четенето. Част от учениците донесоха любими техни книги,  проведе се беседа на актуалната тема за четенето. Ученичките Моника и Мирослава от 11г клас споделиха своя опит в стихоплетството и откъде се е зародил техния интерес. Учениците четоха творби, както от изучавани автори – Елисавета Багряна, Атанас Далчев, Димчо Дебелянов, така и откъси от съвременни актуални автори.
В рамките на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността  тече инициативата „Да подарим книга“ като коледен подарък или за училищната библиотека.

 
 
 
 
 
 

Коледен концерт "Зимни етно празници и обичаи"
19.12.2017г.

kk2017
       
               
       
 
 
 
 
НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ "ГРАДОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО"
29.11.2017г.
 

На 25.11.2017 г. в Икономическия университет – Варна, катедра „Икономика и управление на строителството“ се проведе национално състезание „Градовете на бъдещето“. Регламента включваше два кръга. На първият кръг, жури разглежда разработка на тема по зададено направление, а на вторият кръг допуснатите разработки се защитават с кратки презентации по темата пред същото жури, от  участниците.

Илиан Иванов от 11 б клас, специалност – Парково строителство и озеленяване, успешно защити своята работа „Екологични аспекти на градската среда“ и се класира на второ място с 90 точки сред всички участници в състезанието. Наградата която получи за своето представяне му осигури прием в Университета по избрана от него специалност и освобождаване от такса за първият семестър през 1-вата учебна година.

 
 
 
 
Тренинг на тема ”Работа в екип. Младежко лидерство и лидерски умения”
lid
 

Ученици от ученическия съвет на ПГГСД „Николай Хайтов” се включиха в тренинг на тема ”Работа в екип. Младежко лидерство и лидерски умения”. Обучението се проведе на 24 ноември 2017 г. от екипа на МИКЦ Варна. Чрез методите на неформалното учене - интерактивни методи, различни ролеви игри, работа в малки групи, разглеждане на реални примери на добри и лоши практики по темата, се акцентира върху уменията за работа в екип, как се става лидер и как се развиват лидерските умения. Развиването на такива умения  ще помогне на учениците за справяне в различни ситуации както в училищна, така и в извънучилищна среда.

     
               
 
 
 
 

Патронен празник на ПГГСД "Николай Хайтов"
10.11.2017г.

kt2017        
               
       
 
 
 
 

"АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ "
9.11.2017г.

ob2017        
               
         
 
 
 
 
СЪСТЕЗАНИЕ „НАЙ-ДОБЪР В ПРОФЕСИЯТА“ ЗА 8 КЛАС
8.11.2017
Учениците от 8 а клас, специалност „Мебелно производство - дуално обучение“ и техните учители Недко Николов и инж. Мирчо Данеков взеха участие в състезанието. Журито в състав: инж. Н. Илиева, Д. Досев и Валерия Събева – ученичка от 8 а клас, оцени участниците:
I място – Йордан Казаков
II място – Божидар Кръстев
III място – Иван Димитров и Давид Кан Кун
   
 
 
 
 

Изложба - конкурс, посветена на патронния празник на ПГГСД "Николай Хайтов"
8.11.2017г.

izl        
               
       
 
 
 
 
Акция по залесяване
7.11.2017г.
 
 

В навечерието на патронният празник на ПГГСД "Николай Хайтов" - 11 ноември и професионалния празник на българската адвокатура - 22 ноември, се състоя съвместна проява по залесяване, която се организира от Адвокатски съвет - Варна и гимназията. Акцията по залесяване се проведе на 07.11.2017 г. (вторник) от 10 ч. в района на офиса на колегията в гр. Варна, ул. "Батак" №7, в градинката срещу хотел "Голдън Тюлип". Участваха ученици от 11 в клас, с ръководител инж. Игнат Игнатов.

 
 
 
 
Да превърнем отпадъците в книги
1.11.2017г.

Ученици от Професионална гимназия по горско стопанство „Николай Хайтов” във Варна се включиха в кампанията „Еко Будител“ по случай Деня на народните будители - 1 ноември. Те събраха и предадоха около 50 кг. пластмасови и хартиени отпадъци. В замяна учениците получиха ваучери на стойност 150 лв. за покупки от книжарница Сиела, с които ще осигурят книги за училищната библиотека.

   
 
 
 
 
1 Ноември - Ден на народните будители
 
   
 
 
 
 
ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2017 - 2018 ГОДИНА
otkr2017
       
               
       
 
 
 
 
НАГРАДАТА НА ЗРИТЕЛИТЕ на МФФ "Любовта е лудост" 2017 спечели Илиан Иванов
 
  На четвъртото издание за младежки плакат към Mеждународния филмов фестивал „ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”, Илиан Иванов от 11 б клас, под ръководството на госпожа Мариана Шишкова, с подкрепата на целия учителски и ученически колектив, спечели НАГРАДАТА НА ЗРИТЕЛИТЕ.
Благодарим на всички, които ни подкрепиха и допринесоха за популяризирането на нашата гимназия!